Hur länge får man jaga älg på kvällen?

brown and black deer head

I många delar av världen är älgjakt endast tillåten under vissa säsonger. I Kanada till exempel pågår den allmänna jaktsäsongen för älg från mitten av september till slutet av november. I vissa områden är det dock endast tillåtet att jaga älg vid vissa tider på dygnet. Hur länge får man då jaga älg på kvällen?

Svaret på den frågan beror på var du jagar älg. I vissa områden, till exempel Ontario i Kanada, får jägare bara jaga älg mellan soluppgång och solnedgång. Detta innebär att om du vill jaga älg på kvällen måste du se till att du börjar jakten tillräckligt tidigt på dagen så att du kan skjuta älgen innan solen går ner.

I andra områden, till exempel Alberta i Kanada, får jägare jaga älg dygnet runt. Det innebär att du kan börja jaga på kvällen och fortsätta att jaga in på natten om du vill. Tänk dock på att det kan vara svårare att spåra och skjuta en älg på natten, så du kan överväga att börja jakten tidigare på dagen om du hoppas på att få en älg.

Enligt Naturvårdsverket får älg i Sverige jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som smyg- eller vaktjakt.

Oavsett när eller var du jagar älg, se alltid till att kontrollera de lokala bestämmelserna innan du ger dig ut. På så sätt kan du vara säker på att du följer reglerna och är säker medan du njuter av din jakt.