Hur låter en älg?

selective focus photography of deer

Undrar du hur låter en älg? Svaret kan överraska dig – de låter på olika sätt beroende på situationen. Tjurar grymtar och snorar till exempel under brunstperioden för att hävda sin dominans över andra hanar. Honorna blöder när de letar efter sina kalvar eller om de känner sig hotade. Och alla älgar kan slå ihop sina tänder som ett varningstecken.

Men det mest utmärkande ljudet som älgar ger ifrån sig är förmodligen ”tjurböljan” Detta djupa, gutturala rop används av tjurar för att locka till sig honor under brunstperioden. Det kan höras på flera mils avstånd och ger dig garanterat gåshud!

Nästa gång du är ute i vildmarken och hör ett konstigt ljud kan det mycket väl vara en älg. Men vad du än gör, närma dig dem inte – de kanske ser söta ut, men de kan vara farliga djur.

Lycklig älgspaning!